Ga naar de inhoud

Eedverbond der Edelen

Privécollectie

Deze kaart maakt met vele andere GEEN deel uit van de serie van 100 Carte Postales die begin 20ste eeuw in België werd uitgegeven (zie hiervoor COL 951.900.02 t/m COL 951.900.99) door de uitg. Van Melle, Burgstraat 23, Gent) als POSTKAART (carte postale).

De Brusselse uitgeverij NELS-Thill nam in de loop van de twintigste eeuw uitg. Van Melle over. Maar desondanks bleven onder het ‘oude’ label Van Melle – maar nu in ansichtkaartvorm – op historische gebeurtenissen / personages geënte ansichtkaarten verschijnen.

  • Het is ons tot op heden echter niet gelukt om een helder beeld te krijgen van het ontstaan en (blijven) produceren van deze kaarten. Er is bij ons wel een sterk gevoel dat de sleutel ligt bij de overname van de voormalige firma Van Melle uit Gent. Maar zelfs elementaire vragen als wie de auteurs of illustratoren zijn, hangen wat ons betreft nog steeds in de lucht. Onder de illustraties van deze serie ansichtkaarten lezen we in de meeste gevallen het signatuur TAEVERNIER.G.. Helaas konden we deze naam niet koppelen aan een ons bekende kunstenaar / illustrator
  • Primair zijn voor ons de kaarten van belang vanwege de grafische illustraties (maar inmiddels ook vanwege de teksten als zodanig) omdat we als verzameldefinitie hanteren “kleingrafiek” maar dan ruim gehanteerd maar wel beperkt tot kleinformaat (postkaart ++).
  • In ieder geval beschouwen we de druksels + teksten als een interessante aanvulling op de in de loop der tijd alsmaar uitdijende portrettenlijn in de collectie.

Alle post- / ansichtkaarten – zowel de door Van Melle uitgegeven serie als de latere – hebben als collectie-nummer COL 951.900 met volgnummer [die bij Van Melle overeenkomend met de eigen uitgeversnummering (dus COL 951.900.02 t/m COL 951.900.100)]. De ‘NELS’ uitgaven kregen  eenzelfde collectienummer met een door Caput Ovis toegekend volgnummer (lees COL 951.900.101 t/m COL 951.900.xxx).

Een uitzondering op de vorige alinea betreft de kaart (COL 2580.001) die op basis van een in z/w gelithografeerd schilderij van De Biefve (zie bijgevoegde foto) werd geïllustreerd.

afmetingen 13,9 × 9 cm
1. prentsoort

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

,

5. voorstelling

,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

9. specificatie / serie (nummer)

Biefve, Edouard De

Edouard De Biefve (naamvarianten: Edouard de Biefve, Edouard Debiefve, Edmond De Biefve, Edmond Debiefve) werd op 4 december 1808 in Brussel geboren en stierf daar ook op 7 februari 1882. Hij was leerling bij Joseph Paelinck, Vooral historische en genrevoorstellingen alsmede portretten verlieten zijn schildersezel. Vermeld in Bénézit, Berko, Eemans, Piron, Flippo.

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Biefve, Edouard De.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Eedverbond der Edelen'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.