Ga naar de inhoud
Kunstenaar:Scheffer, Ary

De wezen

Privécollectie

Naar aanleiding van een televisieserie van de toenmalige NTR organiseerde het Dordrechts Museum twee tentoonstellingen waarin stilgestaan wordt bij de ‘kunst van het opvoeden’. Het museum kijkt daarbij ook naar het verleden. Hoe werden kinderen vroeger opgevoed?

“De expositie geeft een beeld van de opmerkelijke aandacht voor het kind en opvoeding in de Nederlandse beeldende kunst van de late zestiende eeuw tot nu.

De verzameling (opvoedings)kunstkaarten bevat een vijftal minikunstkaarten – afgeleid van het NTR-programma / het boek ‘De Kunst van het opvoeden’ – met onderstaande opvoedingsthema’s / aandachtsgebieden – door de diverse kunstschilders uitgewerkt, te weten:

  • (COL 1520.006) is het weeskind een vergeten kind?  (Ary Scheffer)
  • (COL 1629.016) spelen kinderen te weinig buiten? (Bernard Blommers)
  • (COL 2991.001) welk dier staat symbool voor u? (Jan Mijtens)
  • (COL 2992.001)wanneer is een kind volgens u volwassen? (George van der Mijn)
  • (COL 2993.001) is voorkomen altijd beter dan genezen?(Abraham van Strij)
afmetingen 7,4 × 10,5 cm
0. ontwerp / vorm / datering

1. prentsoort

2. status

, ,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

, ,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

9. specificatie / serie (nummer)

Scheffer, Ary

Ary Scheffer werd op 10 februari 1795 in Dordrecht geboren (zijn vader was de Duitser Johan Bernard Scheffer) en overleed op 15 juni 1858 in Argenteuil. Hij was een broer van Henry Scheffer. Ary volgde een kunstzinnige opleidingen aan de Parijse École des Beaux-Arts. Hij was onder andere leerling bij Pierre-Narcisse Guérin en Johan Bernard Scheffer. Zelf telde hij onder zijn latere leerlingen Léon Marie Joseph Billardet, Carlo Felice Biscarra, Auguste Bouquet, Emile Bourcart, Henri Bource,...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Scheffer, Ary.

Heeft u een vraag of opmerking over 'De wezen'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.