Kunstenaar:Steen, Jan

De kwakzalver (zie WBV COL 1463.003)

 1,50

Naast het doen verschijnen van vele fictie- en  non-fictie boeken waagde uitgeverij ‘Wereld-Bibliotheek-Vereniging’ zich ook aan het verspreiden van thematische- en kunstenaarsgerichte ansichtkaartensets. Deze serie van 12 richt zich geheel op landschappen met figuren van wellicht de beroemdste 16de t/m de 20ste eeuwse landschapsschilders  De set bevat in totaal 12 ansichtkaarten (ze onderstaande opsomming). De hiernaast afgebeelde ansichtkaart is in rood geduid):

 1. Esayas van de Velde: Het ponteveer
 2. Constatin Troyon: De jager
 3. Jan Steen: De kwakzalver
 4. Jan van Scorel: Maria Magdalena
 5. Roeland Savery: Hertenjacht
 6. Rembrandt: De stenen brug
 7. Paulus Potter: Landschap met baders
 8. Joachim Patinir: Rust in Egypte
 9. Giorgione: Venus
 10. Hendrick Avercamp: IJsvermaak
 11. Albrecht Altdorfer: St. Joris in het woud
 12. Pieter Breughel Sr.: Kreupelen

Elders op onze website worden bovenstaande kaarten apart beschreven (zie bij de betreffende kunstschilders).

Dit landschap van een (rood geaccentueerd)  – Kwakzalver – werd dus geschilderd door Jan Steen. Hij was  aantoonbaar een begenadigde landschapsschilder. Bijgaande kunstprentkaart onderstreept dit ondubbelzinnig.

N.B.: deze ansichtkaart wordt eventueel ook los verkocht à € 7,50. De gehele serie is te koop voor € 14,50 excl. verzendkosten.

Buiten de WB waren er ook ondernemers die van Jan Steens’ werken gebruik maakten voor reclamedoeleinden. Eén ervan was H.C. Wijers, Dordrecht.

afmetingen 15 × 10 cm
1. prentsoort

,

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

, ,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

,

9. specificatie / serie (nummer)

Steen, Jan

Jan Steen (naamvariant: Jan Havicksz. Steen; signeerde vaak als JSteen of JenS; monogrammeerde als JS of IS) werd in 1625 of 1626 in Leiden geboren en overleed daar ook op 1 of 2 februari 1679. Jan Steen trouwde in 1649 met de dochter van Jan van Gooyen (Margareth); hij was de zwager van Jacques de Claeuw. Jan Steen volgde schilderlessen bij zowel Jan van Gooyen als bij Nicolaes Knüpfer en Adriaan van Ostade. Cornelis en Thadeus Steen werden weer opgeleid door Jan Steen zelf. Als kunste...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Steen, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'De kwakzalver (zie WBV COL 1463.003)'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.