Toont alle 2 resultaten

Filter»

Hem, Pieter van der

Piet van der Hem (naamvariant: Pieter van der Hem; signeerde met P. van der Hem of monogrammeerde als PVDH) werd op 9 september 1885 in Wirdum geboren en overleed op 24 april 1961 in Den Haag.

Piet van der Hem volgde opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers, de Kunstnijverheidsschool Quellinus en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten allen in Amsterdam. Daarnaast kreeg hij les van August Allebé, Jan Bubberman, Pieter Dupont, George Sturm en Nicolaas van der Waay.

Van der Hem was op vele plaatsen als kunstenaar actief in Nederland (Amsterdam, Den Haag, Volendam, Edam, Leeuwarden en Scheveningen), Frankrijk (Parijs), Italië (Rome), Rusland (Moskou, Sint Petersburg) en in Spanje.

Pieter was een veelzijdig kunstenaar [schilder, (politiek)-tekenaar, illustrator, pastellist, aquarellist, graficus, etser, lithograaf, grafisch ontwerper en reclameontwerper] Zijn meeste werken zijn óf olieverven óf aquarellen.

Als we het over de favoriete onderwerpen van Pieter van der Hem hebben denken we vooral aan dieren, figuurvoorstellingen en -studies, genrewerk, dans, vorsten- en zelfportretten, spotprenten, stadsgezichten, (bloem)-stillevens en jachtvoorstellingen.

Van der Hem wordt gerekend tot de impressionisten.

Medailles en waardering (officier Corona d’Italia en Koninklijke subsidie) vielen hem ten deel.

Pieter was lid van Pulchri Studio in Den Haag, van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam, van de Hollandse Aquarellisten Kring en va Arti et Amicitiae in Amsterdam.

Zijn ideeën over kunst en het kunstenaarschap leefden als leraar via Jeanne Wilhelmina Catharina van Godin, Nico Huppes, Jan Kamman en Dick Osinga breed voort.

Vermeld in Jacobs, Dake, Thieme / Becker, Terpstra, Scheen, Saur, AKLONLINE, Jonkman / De Raad.