Colijn in de caricatuur

Artikelnummer: CO 125.012

Colijn was niet alleen een groot staatsman maar was evenmin wars van enige zelfspot / -kritiek. Tekenend voor hem is dat hij zelf het voorwoord aanleverde voor deze unieke publicatie welke in beeldtaal feitelijk een (zeer) kritische minigeschiedschrijving van de persoon Colijn bevat. 17 Beeldend kunstenaars vierden zich in deze publicatie als het ware bot op de persoon Colijn.
Deze publicatie is dus meer dan de staatsman Colijn als zodanig; het schetst een amper compleet beeld van de generatie karikaturisten uit de eerste helft van de zeer bewogen 20ste eeuw. Met als meest in de herinnering gebleven karikaturisten die allen een eigen plek in de verzameling van CAPUT OVIS hebben gekregen (Willem van Konijnenburg, Pieter van der Hem, Leo Raemaekers en Louis de Leeuw).
Om deze reden hebben we voor de overzichtelijkheid dit boekwerk driemaal geregistreerd. Niet alleen onder de naam Pieter van der Hem maar ook onder die van Louis Raemaekers (CO 963.028) en Louis de Leeuw (CO 1007.001).

 

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

,

Grafiek

drukwerk (diep- / hoogdruk, offset)

Samenstelling collectie

Stijl

Uitgever

Hem, Pieter van der

Piet van der Hem (naamvariant: Pieter van der Hem; signeerde met P. van der Hem of monogrammeerde als PVDH) werd op 9 september 1885 in Wirdum geboren en overleed op 24 april 1961 in Den Haag. Piet van der Hem volgde opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers, de Kunstnijverheidsschool Quellinus en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten allen in Amsterdam. Daarnaast kreeg hij les van August Allebé, Jan Bubberman, Pieter Dupont, George Sturm en Nicolaas van der Waay. ...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Hem, Pieter van der.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Colijn in de caricatuur'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.