Kunstenaar:Gestel, Leo

Damesportret

Artikelnummer: p2 096.013
Onderwerp:

De chique dertiger jaren dame op deze tekening lijkt qua gezicht sterk op een andere tekening van Gestel (een naakt; zie CO 96.002). Dus extra interessant is de vraag wie dit model is? Andermaal versterkt deze tekening het beeld van de zwaargewicht kunstenaar Gestel – zoekend naar een eigen stijl – eens te meer. Temeer daar de stijl van George Braque (1882-1963) sterk lijkt op die van Gestel (1853 – 1952)! Het is dan ook meer dan verdedigbaar dat de aan George  Braque toegeschreven ‘uitvinding’ van het bijna kubisch tekenen en schilderen door hem van Leo Gestel is overgenomen.

Afmetingen 39 × 49 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd)

Genootschap

Samenstelling collectie

Schilderkunst

gemengde techniek

Signatuur

naam voluit, r.o., toelichtende tekst(en)

Stijl

Stroming

Vindplaats origineel

Gestel, Leo

Leo Gestel (naamvariant: Leendert Gestel; monogrammeerde als L.G., LG dooreen of G ) werd op 22 ovember 181 geboren in Woerden als oudste van een gezin van zeven kinderen. Na een langdurig ziekbed overleed Gestel op 26 november in 1941 op 60-jarige leeftijd in Hilversum. Zijn vader, Willem Gestel (1853-1952), was huisschilder en directeur van de Woerdense Avondteekenschool, en na zijn pensionering in 1928 een verdienstelijk amateurschilder. Leo werd door hem opgeleid voor de lagere akte ha...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Gestel, Leo.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Damesportret'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.