Kunstenaar:Zee, Jan van der

Gestileerde boom met op achtergrond zonsondergang

Artikelnummer: CO 355.005

Zelfs voor de leden van de Groninger Ploeg kunstschildersgroep moet dit werk van Jan van der Zee als een eyeopener hebben gefunctioneerd. Natuurlijk waren zijn collegae / mede verenigingsleden het ‘abstracte’ kubisme aangedaan, natuurlijk waren ze niet bang om gedurfde kleurcombinaties te gebruiken (denk maar aan Dykstra e.a.) maar wat Van der Zee deed zowel qua grootte, qua compositie en ook qua kleur was nieuw. Geen strakke lijnen à la Mondriaan of geometrische figuren noch impressionistisch of realistisch maar toch herkenbaar. Want onmiddellijk ziet de toeschouwer er een boom in met daarachter een ondergaande zon. Dus een werk van een vernieuwer in de kunst dat zeker ooit als baanbrekend zal worden gekenschetst.

Afmetingen 90 × 120 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst

Genootschap

Stroming

Samenstelling collectie

Schilderkunst

(acryl-, olie)verf

Signatuur

reverse

Stijl

Vindplaats origineel

Zee, Jan van der

Jan van der Zee werd op 16 februari 1898 in Leeuwarden geboren en stierf op 15 december 1988 in Groningen. Van der Zee volgde geen specifieke kunstopleiding maar werd opgeleid door zij oudere collegae Arnold Willem Kort, Jan Mankes en Dirk de Vries Lam. Van der Zee kan zowel gekwalificeerd worden als graficus, monumentaal kunstenaar, schilder en vervaardiger van mozaïeken. Geliefde onderwerpen van Van der Zee waren boeren, landschappen, strand- en stadsgezichten, portretten en non-fi...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Zee, Jan van der.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Gestileerde boom met op achtergrond zonsondergang'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.