Kunstenaar:Stegeman, Gert

Grote kerk vanaf de nieuwe haven gezien

Artikelnummer: CO 298.001

Het kan nauwelijks toevallig heten dat zoveel kunstenaars op dezelfde plek hetzelfde tafereel hebben vastgelegd. En dan hebben we het over de veelvoudig vastgelegde Dordtse Grote Kerk bezien vanuit eenzelfde plek / hoek vanuit de Nieuwe Haven door verschillende bekende en minder bekende kunstenaars. Maar hier is toch iets bijzonders aan de hand. Zelfs in de bescheiden bezit van Caput Ovis bevinden zich al drie voor 99,9% identieke taferelen door drie verschillende kunstenaars vastgelegd (zie de nrs. CO 055.003 en CO 412.001 van respectievelijk Johan van Dalen en Johan Noah). De voorliggende olieverf van Stegeman is ongetwijfeld het oudste exemplaar van deze drie werken maar zeker geen beroemd werk als zodanig. Het vermoeden rijst dat er een nog ouder werk moet bestaan dat als voorbeeld diende voor deze en andere kunstenaars. Onbekend echter is de ‘aartsvader’ er van.

Afmetingen 30 × 39.5 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst

Overig
Samenstelling collectie

Schilderkunst

(acryl-, olie)verf, harde ondergrond

Signatuur

in potlood / inkt / verf, naam voluit, r.o.

Stijl

Vindplaats origineel

Stegeman, Gert

Gert Stegeman (naamvariant: Gerrit Stegeman) werd op 28 oktober 1858 in Aalten geboren en overleed in Arnhem op 30 november 1940. Stegeman - aanvankelijk winkelier en textielhandelaar - woonde en werkte in Arnhem (hij had er een atelier in de Sabelspoort) en maakte reizen naar Portugal, Spanje en Algiers om zich verder op middelbare leeftijd als kunstschilder te ontwikkelen. Later gaf Stegeman les aan onder andere Otto Stark en Beer Suringh. Hij was een bekwaam schilder, etser en tekena...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Stegeman, Gert.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Grote kerk vanaf de nieuwe haven gezien'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.