Het toppunt der beschaving – Serie I

Artikelnummer: CO 963.089

Louis Raemaekers kreeg vooral (en wereldwijd) in de 1ste Wereldoorlog grote bekendheid als politiek tekenaar, aanvankelijk via prenten / bijlages in De Telegraaf en later ook via publicaties die hij voor het Engelse (propaganda)bureau Wellington House maakte. Hij werd zo beroemd dat de Engelse Times bij zijn dood schreef: ‘Louis Raemaekers was de enige privépersoon die grote invloed uitoefende op het verloop van de 1ste Wereldoorlog naast ongeveer tien mensen – keizers, koningen, staatslieden en legerleiders – die het oorlogsbeleid vormden en leidden. Maar daarbuiten was Louis Raemaekers de enige die – ondanks gebrek aan formeel gezag – ontegenzeggelijk in belangrijke mate destijds het lot van de Europese bevolking bepaalde’.
Vele (spot)prenten verlieten in de eerste paar jaar na het uitbreken van de oorlog zijn tekentafel. Voor Uitgevers-Maatschappy “Elsevier” aanleiding om in 1916 een totaaloverzicht van zijn belangrijkste oorlogstekeningen in zes losse katernen uit te geven. Dit katern bevat de eerste serie. Zie de bijgevoegde foto’s van elk der spotprenten.

Daarnaast zijn ook de overige katernen incl. alle litho’s (zie hiervoor CO 963.090, CO 963.091, CO 963.092, CO 963.093 en CO 963.094).

Afwerking

niet ingelijst / n.v.t.

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

Samenstelling collectie

, ,

Grafiek

druksel (litho-, steen-, zeef), drukwerk (diep- / hoogdruk, offset)

Signatuur

in de druk, l.o., naam voluit, r.o.

Uitgever

Vindplaats origineel

Raemaekers, Dr Louis

Louis Raemaekers (naamvarianten: Louis Ramaekers, dr Louis Raemaekers; monogrammeerde als LR) werd op 6 april 1869 in Roermond geboren en overleed op 25 juli 1956 in Scheveningen. Hij volgde kunstzinnige opleidingen aan de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam en aan de Tekenacademie in Brussel. Hij was onder andere leerling bij Ernest Blanc-Garin, Johan Roeland de Kruyff en Theo Molkenboer. Later (als leraar kunstnijverheid en tekenleraar aan de Ambachtsschool in Tilburg...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Raemaekers, Dr Louis.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Het toppunt der beschaving - Serie I'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.