Kunstenaar:Toorop, Jan

Srenger van Eyck

Artikelnummer: CO 310.180

Prof mr P.J. Oud schreef – nog voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog – een lijvige studie over 100 jaar staatkundige vormgeving in Nederland (zie ook Cornelis Veth – CO 483.021). Cornelis Veth werd door hem aangezocht om deze uitgave te illustreren. Omdat Veth naast eigen materiaal meerdere collega-kunstenaars daartoe aanzocht (veel kunstenaars die we tot onze kerncollectie rekenen), meenden we er goed aan te doen deze illustraties expliciet te beschrijven en aan onze website / verzameloverzicht toe te voegen. Hier een bijdrage van Jan Toorop uit “de Kritiek” (illustratie bevindt zich op pag. 180 van voornoemde publicatie).

Afwerking

niet ingelijst / n.v.t.

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

Grafiek

drukwerk (diep- / hoogdruk, offset)

Samenstelling collectie

,

Signatuur

in de druk, naam voluit, r.o.

Stijl

Uitgever

,

Vindplaats origineel

Toorop, Jan

Johannes Theodorus (Jan) Toorop werd op 20 december 1858 in Poerworedjo (Indonesië, waar zijn vader grifier was bij de landraad Begelen) geboren en stierf in Den Haag op 3 maart 1928. Hij was de vader van de later zo beroemd geworden Charley Toorop en groot- resp. overgrootvader van Edgar Fernhout resp. Rik Fernhout. Aanvankelijk volgde hij een opleiding aan de Polytechnische School in Delft (onder de leiding van Paul Tétar van Elven). Daarna ging hij eerst naar de Rijksacademie van Beelde...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Toorop, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Srenger van Eyck'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.