Klokhuis Dordrecht

Artikelnummer: CO 892.003

We doen Carel Frederik Bendorp zeker niet te kort wanneer we hem rubriceren onder meestertopograaf van Nederland. En uiteraard is Dordrecht voor hem een belangrijke ‘leverancier’ van topografische onderwerpen. We zijn hem dan ook zeer dankbaar voor het tijdig – voor de sloop – vastleggen van het voormalige Klokhuis van de Sint Nicolaas of Nieuwe kerk.

Deze litho van Bendorp is samen met twee andere (de voormalige Beulstoren en de Gevangenenpoort / Leuvenbrug) fraai ingelijst (zie de tweede foto) en kwam als steendruk tot stand in samenwerking met de Dordtse kunstenaar / ondernemer ? lithograaf Frederik Böger.

In de litteratuur wordt deze litho als volgt verwoord:

  • Klokkentoren in Dordrecht Het Klokhuis (titel op object) Dordrecht zoals het vroeger was (serietitel) Rechts naast een boom en bij een muur, staat een klokkentoren. Links van de weg die ernaast loopt staan huizen. Onder de afbeelding staat: bij de Nieuwkerk 1825.
Afmetingen 16.2 × 22 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Overig

Grafiek

druksel (litho-, steen-, zeef)

Samenstelling collectie

,

Signatuur

in de druk, l.o., naam voluit

Stijl

Uitgever

Vindplaats origineel

Bendorp (de oude), Carel Frederik

Carel Frederik Bendorp [naamvarianten: Carel Frederick Bendorp, Carel Frederik (de oude) Bendorp, K.J. Bendorp (feitelijk foutief), K.F. Bendorp] werd op 9 februari 1736 in Sas van Gent geboren en overleed op 13 oktober 1814 in Dordrecht. Bendorp was onder andere leerling bij Hendrik Kobell, Dirk Langendijk en Wouter Uiterlimmige (Dordrecht 1764). Bendorp werd later weer leraar van zijn zoon Johannes Christiaan Bendorp. Bendorp (de oudere) werkte als kunstenaar voornamelijk in de regio'...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Bendorp (de oude), Carel Frederik.

Böger, Frederik

Frederik Böger werd op 29 oktober 1820 in Dordrecht geboren en overleed daar ook op 20 april 1880. Hij was de vader van Frederik Böger junior. Over specifieke kunstzinnige opleidingen is ons niets bekend. Als kunstenaar was hij actief als tekenaar, kalligraaf, lithograaf steengraveur. Daarnaast exploiteerde hij een Steendrukkerij in Dordrecht. Zijn belangrijkste producten als kunstenaar waren portretten. Vermeld in Molhuysen / Blik, Waller, Scheen, Saur.

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Böger, Frederik.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Klokhuis Dordrecht'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.