Aanbieding!
Kunstenaar:Lebret, Frans

Ploegende os

 93,00

Artikelnummer: p5 189.010

Frans Lebret had ‘iets’ met dieren. Op veel van zijn etsen, tekeningen en ander werk eisen vaak runderen en schapen de volle aandacht op. Meer dan mensen of de omgeving als zodanig. Deze voorstelling uit 1907 – een ploegende boer die een os in plaats van een paard gebruikt om met zijn primitieve ploeg het land te bewerken – is daar een sprekend voorbeeld van. Maar tegelijkertijd vertegenwoordigt deze ets een tijdbeeld. Een beeld van de begin vorige eeuw heersende armoede op het platteland en de inventiviteit om dieren zowel als voedselbron en als werktuig te gebruiken.

Het jarenlang ongebreideld verzamelen van kunst noopt ons om objecten te vervreemden om de collectie beheersbaar te houden. De bescheiden vraagprijs (exclusief verzendkosten) is gebaseerd op de oorspronkelijke verwervingskosten. Belangstellenden mogen ook bieden via het reactieformulier.

Afmetingen 31.5 × 24 cm
Afwerking

(klassiek) ingelijst, achter glas / perspex (geklemd), passe-partout

Genootschap

Teekengenootschap Pictura Dordrecht

Overig

Grafiek

Samenstelling collectie

Signatuur

in de druk, l.o., naam voluit

Stijl

Vindplaats origineel

n.v.t. / onbekend

Lebret, Frans

Frans Lebret  werd op 7 november 1820 in Dordrecht geboren en overleed daar ook op 25 juli 1909. Lebret volgde geen speciale kunstopleidingen maar werd wel jarenlang begeleid door de romantische schilder Willem de Klerk en Hendrik Frederik Verheggen. Hij vertrok voor een lange (kunststudie?)reis naar Nederlands Oost-Indië in 1863. Lebret schuwde weinig technieken en manifesteerde zich zowel als schilder, tekenaar, aquarellist, etser en lithograaf. Was niet alleen lid van het Tekengen...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Lebret, Frans.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Ploegende os'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.

    Terug naar vorige pagina