Ga naar de inhoud

Scheepje zeilen

Privécollectie

Naar aanleiding van een televisieserie van de toenmalige NTR organiseerde het Dordrechts Museum twee tentoonstellingen waarin stilgestaan wordt bij de ‘kunst van het opvoeden’. Het museum kijkt daarbij ook naar het verleden. Hoe werden kinderen vroeger opgevoed?
“De expositie geeft een beeld van de opmerkelijke aandacht voor het kind en opvoeding in de Nederlandse beeldende kunst van de late zestiende eeuw tot nu.
De verzameling (opvoedings)kunstkaarten bevat een vijftal minikunstkaarten – afgeleid van het NTR-programma / het boek ‘De Kunst van het opvoeden’ – met onderstaande opvoedingsthema’s / aandachtsgebieden – door de diverse kunstschilders uitgewerkt, te weten:

• (COL 1520.006) is het weeskind een vergeten kind? (Ary Scheffer)
• (COL 1629.016) spelen kinderen te weinig buiten? (Bernard Blommers)
• (COL 2991.001) welk dier staat symbool voor u? (Jan Mijtens)
• (COL 2992.001)wanneer is een kind volgens u volwassen? (George van der Mijn)
• (COL 2993.001) is voorkomen altijd beter dan genezen? (Abraham van Strij)

afmetingen 7,4 × 10,5 cm
0. ontwerp / vorm / datering

1. prentsoort

2. status

, ,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

5. voorstelling

, , ,

6. signering

, ,

7. lokatie object

8. uitgever

9. specificatie / serie (nummer)

Blommers, Bernardus Johannes

Bernardus Johannes Blommers (naamvariant: Bernard Blommers; signeerde meestal als Blommers) werd op 30 januari 1845 in Den Haag geboren en overleed daar ook op 15 december 1914. Bernard volgde een kunstzinnige opleiding aan de Akadermie van Beeldende Kunsten in Den Haag en was leerling bij onder andere Christoffel Bisschop (1828-1904), Jozef Israëls en Jacob Maris. Onder zijn eigen latere leerlingen telde hij onder andere Tony Offermans en Gijsbertus Jan Sijthoff. Hij was naast (panoram...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Blommers, Bernardus Johannes.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Scheepje zeilen'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.